Blog

Biomasa ca sursă de energie regenerabilă

biomasa-domusa-teknik

De ce să alegeți biomasa ca opțiune?

Biomasa, spre deosebire de combustibilii fosili, este o sursă de energie regenerabilă, deoarece originea sa este materialul organic de origine vegetală care poate fi valorificat.

Prețul combustibililor din biomasă din industrie depinde de costul deșeurilor generate în procesele industriale legate de lemn sau agricultură. Pe de altă parte, biomasa forestieră este abundentă în unele zone și chiar gratuită, fiind consumată sub formă de bușteni de lemn de foc.

În acest fel, prețul combustibilului se dovedește a fi mai stabil și nu este supus fluctuațiilor semnificative ale prețurilor energiei de tip fosil.

Care sunt avantajele cazanelor pe biomasă?

Unul dintre cele mai evidente avantaje ale cazanelor este obținerea căldurii la un cost redus, deoarece prețul este mai mic în comparație cu combustibilii fosili. Acest beneficiu economic ajută la reducerea dependenței de combustibilii fosili. Pe de altă parte, consumul acestei biomase forestiere îmbogățește pădurile și reduce riscul de incendii, menținând în viață masa forestieră.

Un alt avantaj este producerea unor niveluri foarte scăzute de poluare a mediului, deoarece este o sursă de energie nepoluantă, cu un nivel scăzut de emisii de CO2. Deși utilizarea energiei necesită arderea acestei surse regenerabile de energie, cantitatea de gaz rezultată din acest proces este considerată a fi aceeași cantitate captată de plante în timpul creșterii lor. Nivelul emis în atmosferă nu este considerat o creștere, ci neutru în ceea ce privește emisiile de CO2, contribuind astfel la evitarea schimbărilor climatice.

Mai mult, cenușa este biodegradabilă și poate fi utilizată ca compost.

Eficiența energetică este un alt avantaj important, deoarece costul lunar al încălzirii și al apei calde poate fi redus considerabil în comparație cu costul obținut cu cazanele tradiționale pe gaz sau pe petrol.

Cu cazanele pe biomasă puteți obține încălzire ecologică și puteți obține o reducere interesantă a costurilor la factură.

Ce tipuri de cazane cu BIOMASĂ există pe piață?

Cazanele care folosesc pelete de pin sau măsline ca și combustibil, cazanele care utilizează lemne de foc sau cărbune sau cazane mixte de pelete și lemne de foc.

Consumul cazanelor care utilizează lemn este condiționat de simplitatea manipulării și de o autonomie ridicată a sarcinii. Utilizatorul apreciază atât costul redus al combustibilului, cât și nivelul de automatizare comparabil cu cazanele pe motorină sau pe pelete.

Până în prezent, cazanele cu gazificare pe lemn sunt cele care au oferit utilizatorului cea mai mare autonomie de încărcare. Aceste cazane permit o autonomie de încărcare de ordinul a 6 până la 7 ore. Tehnologia pe care se bazează marea sa autonomie constă în eficiența obținută în arderea gazului generat de lemnul de foc.

Pentru a elibera gazele din lemnul de foc din camera de încărcare sau gazificare, lemnul se descompune în componente gazoase și solide în anumite condiții de temperatură și flux de aer. Gazul generat de acest principiu este amestecat cu aerul secundar și ars în camera de ardere, obținând o eficiență ridicată și emisii reduse.

Apariția pe piață a cazanelor combinate pentru pelete și lemn de foc îmbunătățește substanțial performanța de confort a cazanelor de gazificare. Aceste cazane permit utilizarea lemnului sau a buștenilor de pelete în mod indistinct în funcție de preferințele utilizatorului.

În cazul în care lemnul din camera de ardere se epuizează și nu se alimentează lemn, cazanul trece automat la funcționarea peletelor, menținând astfel confortul instalației fără a fi conștient de cazan.

Dispunerea arzătorului de peleți sub camera de ardere a lemnului permite aprinderea automată a lemnului. În acest fel, cazanele mixte pe lemn / pelete permit funcționarea automată a sistemului de încălzire și a apei calde menajere, putând chiar să se conecteze cu comenzile cazanului prin WiFi: permit controlul instalării chiar și dintr-o aplicație mobilă.