Blog

Ce este Pompa de Caldura Aer Apa

Ce este pompa de caldura aer apa

Dacă și tu te te-ai întrebat: “ce este pompa de căldură aer apă?” atunci ai ajuns unde trebuie.

 

Pompele de căldură aer-apă sunt cele mai populare pompe de pe piață.

 

Acest tip de pompă funcționează cel mai bine în climă moderată. Eficiența unei pompe de căldură aer-apă este optimă la peste 5° C, spre deosebire de locațiile uscate și reci, unde temperatura exterioară scade sub -20 ° C. Ținând cont de principiile de funcționare ale unei pompe de căldură aer-apă, scăderea temperaturii va afecta eficiența de funcționare.

 

În esență, o pompă de căldură captează căldura din exterior și o mută în casa ta.

 

Folosește electricitate pentru a face acest lucru, cu toate acestea, cantitatea de căldură livrată în casa dvs. este mult mai mare decât cantitatea de electricitate utilizată pentru alimentarea sistemului.

 

Deoarece o pompă de căldură captează căldura care este deja prezentă în mediu, sistemul în sine nu arde niciun combustibil și, prin urmare, nu emite dioxid de carbon.

 

Cum funcționează pompa de căldură aer apă

Pe timp de iarnă, pompele de căldură aer-apă preiau căldură din aerul exterior și o transferă într-un sistem pe bază de apă. Aerul înconjurător conține căldură chiar și atunci când temperaturile scad sub zero grade Celsius și se poate genera suficientă căldură datorită agentului frigorific.

 

Căldura obținută de către unitatea exterioară este convertită și transferată prin intermediul condensatorului către conducta de încălzire centrală a unității hidraulice interioare. Unitate care are un boiler și un puffer integrat sau separat și o unitate de control.

 

Astfel se încălzește interiorul locuinței prin intermediul caloriferelor, sau unei instalații prin pardoseală și în plus se obține apă caldă menajeră pentru casă.

 

Vara însă, ciclul de funcționare a pompei se inversează iar răcoarea din aerul exterior este extrasă iar locuința se poate răci.

 

Totul din jurul nostru conține energie termică – sau căldură. Căldura „curge” în mod natural dintr-un loc mai cald într-un loc mai rece.

 

Pentru a furniza energie termică într-o casă când temperaturile exterioare sunt mai scăzute, avem nevoie de căldură să „curgă” în cealaltă direcție - dintr-un loc mai rece într-un loc mai cald. Dar cum face acest lucru?

 

Când presiunea unui gaz crește, îi crește și temperatura. Când presiunea scade, temperatura scade. Această relație dintre presiune și temperatură este cheia modului în care funcționează o pompă de căldură.

 

În termeni simpli, pompele de caldura au același principiu de funcționare precum aparatele de aer condiționat, numai că eficiența lor este mult mai ridicată.

Cum funcționează pompa de căldură aer-apă se poate observa în schema următoare:

 Cum functioneaza pompa de caldura

 

Gazul se numește „refrigerant”, iar o pompă de căldură folosește electricitate pentru a comprima acest agent frigorific, crescând presiunea și, prin urmare, temperatura.

 

Pe măsură ce căldura agentului frigorific este transferată prin schimbătorul de căldură, acesta se răcește puțin. Agentul frigorific este apoi lăsat să se extindă, astfel încât să se răcească și mai mult. Acum este suficient de rece pentru a absorbi mai multă căldură din exterior și a începe din nou procesul.

 

Eficiența unei pompe este dată de indicele COP, care trebuie sa fie cât mai mare.

 

Ce este Coeficientul de Performanță (COP) și ce legătură are cu randamentul pompei de căldură?

Acest COP reprezintă câți kilowati termici produce pompa de căldură prin consumarea unui kilowat de energie electrică.

 

De exemplu, dacă o pompă de căldură aer-apă are COP = 4,9, înseamnă că la fiecare kilowat de energie electrică consumat, pompa de căldură respectivă produce 4,9 kw de energie termică.

 

COP-ul depinde de temperatura sursei de căldură (aerul în acest caz) și de temperatura din sistemul de încălzire. Cu cât diferența este mai mică, cu atât mai mare poate fi coeficientul de performanță.

 

Pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț, având în vedere costul unei pompe de căldură cu sursă de aer, este necesar să vă planificați cu atenție instalarea pompei de căldură, indiferent dacă este vorba despre o renovare sau despre o construcție nouă.

 

Pompele de căldură aer-apă funcționează foarte bine cu încălzirea prin pardoseală, deoarece funcționează la temperaturi mai scăzute.

 

Inițial, costurile sistemelor de încălzire prin pardoseală combinate cu o pompă de căldură pot părea o investiție serioasă. Cu toate acestea, în primul an de instalare, veți putea vedea diferențele prin facturi mai mici de energie electrică și confortul ridicat.

 

Pompele de căldură aer-apă pot fi luate în considerare chiar dacă sistemul dvs. de încălzire existent folosește radiatoare clasice pe bază de apă.

 

Dacă nu doriți să faceți upgrade la un sistem de încălzire în pardoseală, trebuie menționat faptul că eficiența pompei de căldură combinată cu caloriferele va depinde de dimensionarea lor adecvată pentru cererea de încălzire. Radiatoarele de dimensiuni mai mari vor fi cele mai potrivite în acest caz.

 

Avantajele și dezavantajele pompelor de căldură aer-apă

Pompele de căldură aer-apă sunt o alegere excelentă pentru distribuirea încălzirii și a apei calde în casa ta, cât și a răcirii pe timp de vară, cu impact minim asupra mediului.

 

Folosind o sursă regenerabilă de căldură, cum este aerul, veți economisi la facturi în timp.

 

Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la sistemul perfect, să aruncăm o privire la avantajele și dezavantajele pompelor de căldură aer apă.

 

Avantaje pompa de caldura aer apa

  • Potrivite pentru construcții noi, precum și pentru renovări.

  • Compacte și de dimensiuni relativ mici.

  • Mai sigure decât sistemele clasice bazate pe ardere. Având în vedere că pompele de căldură aer-apă folosesc aer pentru a genera energie, sistemul de operare este simplu și fără riscuri.

  • O soluție eco-friendly, deoarece produc energie prin prelucrarea aerului și nu se arde nimic, respectiv nu sunt emisii de gaze.

  • Generează mai multă energie decât electricitatea pe care o consumă pentru a funcționa.

  • Se pot utiliza pentru toate sistemele de încălzire: calorifere, încălzire prin pardoseală, încălzire cu ventiloconvectoare etc.

 

Dezavantaje pompa de caldura aer apa

  • Pompele de căldură cu sursă de aer sunt expuse riscului de ineficiență atunci când funcționează în condiții de vreme foarte rece, așa că este important să ne uităm la coeficientul de performanță sezonier (SCOP) pentru a vă face o idee despre performanța medie anuală.

  • Un sistem de încălzire secundar poate fi necesar în locurile foarte reci (-15°C -20°C).

  • Scăderea considerabilă a eficienței atunci când funcționează la temperaturi sub 15°C.

  • Performanța optimă depinde de izolația de bună calitate a casei.

  • Poate fi nevoie să plătești pentru lucrări auxiliare, cum ar fi instalarea de noi radiatoare, sau schimbarea lor cu totul pentru un sistem de încălzire în pardoseală.

Confortul și usurința la utilizare este incomparabil mai ridicată față de un cazan pe combustibil solid precum este o centrală pe lemne sau biomasă, unde avem de-a face cu depozitarea lemnelor, alimentarea periodică cu combustibil, precum și mizeria ce rezultă în urma utilizării unui astfel de echipament.

 

Să nu mai vorbim și de scumpirile repetate la gaz sau faptul că lemnul este o resursă ce se găsește din ce în ce mai puțin și mai scump ne face să ne gândim din ce în ce mai mult la soluții eficiente precum este pompa de căldură aer apă.